En garde, prêt, allez!

Posted on aug 28, 2019 in Fun

JCI de Betuwe gaat de strijd aan tijdens een workshop schermen!

Het is zondagmiddag en het is 30 graden. Ik sta in de schaduw van een gigantische bomenlaan. Ik kijk uit op het Kasteel Zoelen en het Koetshuis. Het uitzicht en de omgeving is prachtig. Voor me ligt een sabel te schitteren in de zon. Ik trek onwennig het witte strijdpak aan. De lange handschoen gaat over de mouw. Ik zet het masker op mijn hoofd en neem de sabel in mijn hand. Ik zet mijn rechtervoet naar voren, linkervoet op 90 graden naar links en neem de starthouding aan. Hard roep ik: En garde! Mijn tegenstander roept terug: Prêt! We schreeuwen allebei tegelijk: Allez! Onze sabels kletsen meteen hard tegen elkaar aan. En nu goed mikken op het lichaam van op de ander. Elke treffer boven de gordel is een punt. De strijd barst los…

JCI de Betuwe gaat de strijd aan

Onder deskundige leiding van Niels hebben leden en partners kennis gemaakt met de schermsport. Allereerst werd geoefend met de juiste houding en de looppassen. Daarna volgden verschillende aanval- en verdedigingstechnieken. Wist je trouwens dat het gebruikelijk is om voorafgaand aan het gevecht jezelf, de tegenstander, de jury en het publiek te groeten? Dit doe je met de binnenkant van je hand, waarbij je de sabel recht omhoog houdt.

Eerst groet je jezelf
Dan groet je de ander
En vervolgens de jury en het denkbeeldige publiek

Het eerst gevecht: aanvallen of verdedigen?

Dan volgt een spannend moment. De eerste duels worden aangegaan. Iedereen mag een tegenstander uitkiezen. Dit gebeurt uiteraard op zeer tactische wijze. We zijn met 5 dames en 5 heren, waarvan 3 stellen. Wanneer iedereen er klaar voor is volgt het startritueel: En garde, prêt, allez!! Of was het nou: En garde, très, hachee?!?

Duelleren tegen elkaar
Degene die als eerste 5 treffers maakt, wint!

Een spannende teamstrijd

Vervolgens wordt de groep in twee teams verdeeld. We spelen vijf rondes met telkens een andere tegenspeler. Wie het eerste 2 punten heeft wint het duel. De gescoorde punten van de spelers worden bij elkaar opgeteld. Het verschil lag in ronde vier dichtbij elkaar. De vijfde ronde was doorslaggevend: 38 versus 27 punten.

Teamstrijd in vijf intensieve duels
Elk duel eindigt met een felicitatie in stijl

Het credo van JCI is learning bij doing. Het uitproberen van nieuwe dingen hoort daarbij. ‘Kun je ook met z’n drieën in gevecht?’ Jaa hoor, waarom ook niet?! Zie hier het resultaat. Jeroen en Salem zetten allebei de aanval in op Robin.

Wie wordt de Koning(in) van het schermen?

Tot slot werd er gestreden om de titel Koning(in) van het schermen. Per gevechtsronde gaan de winnaars door naar de volgende ronde. Linda kwam het verst van alle dames. De finale werd door Willem en Jeroen uitgevochten. Ze waren zeer aan elkaar gewaagd. Meerdere keren scoorden ze tegelijkertijd een punt. Dat betekent voor beide geen punt en de strijd hervatten. Uiteindelijk won Jeroen met een prachtige voltreffer!

Een voltreffer van Willem!
Allebei tegelijkertijd geraakt, no points!
De beslissende uithaal van Jeroen!

En zo eindigde een onwijs leuke, intensieve en interactieve workshop. Erg leuk om kennis te maken met deze sport. We bedanken Niels Woltman van Workshop Schermen voor deze geslaagde workshop!  

Poseren voor het poortgebouw bij de slotgracht van Kasteel Zoelen
And put your hand up in the air!
“Eén voor allen en allen voor één”