Robins Responsibilities Q2

Posted on jul 9, 2019 in Leden, Robins Responsibilities

Robin van Denderen is al sinds 2014 een trots lid van JCI de Betuwe. In 2019 is hij niet alleen een actief lid binnen onze kamer maar ook voor JCI Nederland zal hij dit jaar actief zijn steentje bijdragen in het federatiebestuur als Penningmeester. Nu zijn wij natuurlijk enorm nieuwsgierig naar zijn taken en verantwoordelijkheden op landelijk niveau en daarom dit jaar een terugkerende rubriek: Robins Responsibilities.

BBQ en Borrels

Het is inmiddels 30 juni geweest en dat betekent dat het tijd is voor mij tweede blog! Maar 30 juni betekent helaas ook dat mijn avontuur als penningmeester van het Federatiebestuur van JCI Nederland er alweer voor de helft op zit. Het gaat hard, maar ik vermaak me prima!

Events 

Afgelopen kwartaal ben ik veel op pad geweest om bij diverse events van – partners van – JCI aanwezig te zijn. Afgelopen periode ben ik bijvoorbeeld bij de zomerborrel van de NCD (Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren) geweest. Hoewel de naam anders doet vermoeden streeft de NCD eigenlijk dezelfde doelen voor haar leden na als JCI. Maar dit was een borrel en dat betekende voornamelijk aandacht voor hele serieuze zaken zoals bijvoorbeeld het Wereldkampioenschap tafelvoetbal! Ik kan jullie verheugd vertellen dat ik als team Spanje … tromgeroffel … roemloos ten onder ben gegaan en met stip laatste ben geworden!


Verder ben ik afgelopen maand bij een event geweest dat werd georganiseerd door JCI, HOGIAF en de Koninklijke Industrieele Groote Club, in het gebouw van de Koninklijke Industrieele Groote Club op de Dam in Amsterdam. HOGIAF is partner van JCI en omschrijft zichzelf als de grootste cross-culturele en multisectorale ondernemersvereniging in Nederland. Bij een diner met sprekers vanuit universiteiten en het Ministerie van Economische Zaken, de staatssecretaris moest zich op het laatste moment helaas afmelden waardoor we het moesten doen met een directeur, werd door lede van JCI, HOGIAF en de Koninklijke Industrieele Groote Club gesproken en gediscussieerd over alternatieve financiering in het MKB. Een specifiek onderwerp, maar voor mij als penningmeester natuurlijk iets wat mij op het lijf geschreven is!

Actieve ledendag

Het afgelopen kwartaal was het ook tijd voor de actieve ledendag, een dag waarop het Federatiebestuur de leden bedankt die een actieve bijdrage leveren aan JCI Nederland. We hebben op deze dag het Werelddoelenspel gespeeld, een spel dat je bewust maakt van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Een leuk spel dat ook nog eens inspiratie kan opleveren voor het opzetten van nieuwe projecten. Ook de bedenker van dit spel is inmiddels partner van JCI.

En natuurlijk mogen we de barbecue van het Federatiebestuur niet vergeten. Een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor iedereen wordt uitgenodigd die ooit zitting heeft gehad in het Federatiebestuur. De barbecue was dit keer bij Restaurant De Engel in Dodewaard, menig lid van JCI de Betuwe wel bekend! Erg gezellig!

Moet het systeem niet herzien worden?

Hoewel het misschien wel zo lijkt heb ik afgelopen kwartaal natuurlijk niet alleen maar gedineerd, gebarbecued, geborreld en spelletjes gespeeld. Er stonden ook serieuze punten op het programma zoals de basis voor de contributieafdracht door Kamers aan JCI Nederland. Diverse Kamers in Nederland kunnen de contributie niet meer opbrengen en daarmee rijst de vraag of het systeem niet herzien moet worden. Het afgelopen kwartaal ben ik met een aantal afgevaardigden van Kamers bezig geweest met dit vraagstuk. Er liggen nu diverse scenario’s op tafel en we gaan binnenkort bij Kamers polsen waar draagvlak voor is. Wordt vervolgd!

Kijkend naar komend kwartaal staat er weer een hoop te gebeuren, te beginnen bij de wisseling van voorzitter van het Federatiebestuur per 1 augustus en het CvA in Eindhoven in oktober. Verder ga ik bij diverse Kamers op bezoek. Daarover de volgende keer meer, nu is het eerst tijd voor de zomervakantie!

-Robin van Denderen

Heb je de vorige editie van Robins Responsibilities gemist? Niet getreurd, ook deze staat nog online: KLIK