In de Spotlight: Culinair ondernemer Casper van Hesteren.

Omschrijving

De Tielse ondernemer Casper van Hesteren is de drijvende kracht van maar liefst drie horeca gelegenheden op het Korenbeursplein te Tiel. In 2012 opende hij zijn eerste restaurant ‘Bij Casper’ en vrij snel breidde hij uit met De Beurs en Restaurant Olijf. JCI de Betuwe vergadert sinds 2014 steevast in de bovenzaal bij De Beurs. Een centraal gelegen locatie om te vergaderen, heerlijk te dineren en daarna gezellig te borrelen; een ideale combinatie!

Ambachtelijk genieten op verschillende manieren

Voor een heerlijk diner en een gezellige avond uit op een laagdrempelige wijze ga ja naar Restaurant ‘Bij Casper’. Wil je even snel de deur uit om lekker gezellig met het gezin te eten, kies dan voor de Italiaanse gerechten van Restaurant Olijf. Of heb je zin een lekker speciaal bier? Bij De Beurs kun je een avond op stap gaan en laat de gastheer graag zijn speciaal bieren proeven. Ambacht, Eerlijk en Puur zijn de drie kernwaarden die in deze culinaire ondernemingen zijn verweven. Casper gaat voor een goed product voor een eerlijke prijs.

Persoonlijke aandacht voor juiste gastbeleving

Hoe blijf je onderscheidend in een stad met een groot aanbod aan horecagelegenheden? “Persoonlijke aandacht voor elke gast staat centraal. Het herkennen van je gasten, de namen onthouden, weten welke drankjes of gerechten ze normaal bestellen is onderdeel van je gastheerschap. Om succesvol te blijven investeer ik in medewerkers met de juiste vakkennis, passie voor het vak en aandacht voor de gast. Dit leidt wel tot wat hogere personeelskosten, maar daarentegen is het wel de onderscheidende factor voor de juiste gastbeleving.” De passie voor het vak zie je ook terug in het koekje bij de koffie; deze komt uit eigen keuken.

‘Nee zeggen is geen optie’

Casper denkt graag mee om zijn gasten tevreden te stellen. Eén van zijn leukste uitdagingen was de vraag van Blijdesteijn Mode om een lunch te verzorgen voor 300 bezoekers van een mode show. “Dit zat niet standaard in ons pakket, maar nee zeggen is voor mij geen optie.”

Groeien als ondernemer: ‘soms was ik kok en aannemer tegelijk’

Casper blikt terug op de groei die hij de afgelopen jaren heeft gemaakt: “Achteraf ben ik misschien te hard gegroeid; ik was op sommige momenten kok én aannemer tegelijk. Dat had wel invloed op het waarborgen van de continuïteit’. Nu zal hij alles niet meer zo strak achter elkaar plannen, indien er nieuwe projecten komen. Het oude postkantoor in Tiel ziet hij nog wel als een mogelijk nieuw project. Daarnaast heeft hij de droom om een zaak in Den Bosch te openen. ‘Ik ben niet alleen aan Tiel gebonden. Ze zeggen dat wanneer je in Tiel een zaak met succes kunt runnen, dat het in Den Bosch ook zeker lukt.”

Inspireren vanuit de keuken

Hoe wil je dat mensen jou omschrijven? “Dit vind ik een moeilijke vraag, want ik sta niet graag op de voorgrond. Ik werk liever keihard achter de schermen en schuif letterlijk andere mensen naar voren die in de spotlights gaan staan. Het mooiste vind ik de ambacht die plaatsvindt in de keuken; van niets iets heel moois maken. Neem bijvoorbeeld een zalm die als geheel binnenkomt en die ik bewerkt zodat onze gasten een prachtige filet gepresenteerd krijgen op hun bord. Ik ben graag met smaken bezig, door met leveranciers over nieuwe trends te praten, bij collega’s op bezoek te gaan en te onderzoeken waar zij zich mee bezig houden. Hierdoor blijf ik mezelf inspireren om op andere manieren naar bereidingswijzen te kijken en dit door te vertalen in smaakvolle gerechten.”

Ontwikkelingen in de horeca

”Er is een verschuiving merkbaar in snelheid, maar dan ook echt letterlijk. Zodra mensen besteld hebben willen ze het eten binnen 12 minuten op tafel hebben. Mensen zijn veeleisender geworden als het om tijd gaat. Daarnaast zie ik dat er meer behoefte is aan snellere eetmomenten. Bijvoorbeeld mensen die even snel de stad in gaan om samen een hapje te eten. Dat gebeurt nu meer dan in het verleden. Destijds was het echt iets speciaals, nu is het meer gemak geworden.” Casper signaleert ook een behoefte voor een goede betaalbare lunch. Sinds kort serveren ze lunch in Restaurant Olijf. Tegen zeer betaalbare prijzen krijg je voldoende te eten. “Een tosti kost €3,50 en daarna heb je echt geen trek meer.” Het komende half jaar gaat Casper de lunch uittesten om te zien of daar voldoende markt voor is.

Ambitie: van chef-kok naar culinair ondernemer

Op welke concullega zou je stiekem wel een beetje willen lijken? “Ron Blaauw! Hij is nu, in vergelijking met dertig jaar terug, geen chef-kok meer, maar een culinair ondernemer. Hij inspireert iedereen met zijn passie voor ondernemen. Met zo’n vijftig gastlezingen per jaar weet hij mensen te overtuigen om de kracht van het ondernemerschap te zien, ongeacht welke branche. Hij blijft vernieuwend bezig en is voor mij echt een voorbeeld uit de branche.”

Details

  • Datum 19 juli 2017
  • Tags Business
Back to Top